Skydda företaget från cyberattacker – 3 tips för en mer IT-säker arbetsplats

Digitaliseringen har inneburit många fördelar för samhället och särskilt för moderna arbetsplatser, men den har också orsakat konsekvenser. Många företag riskerar till exempel att utsättas för så kallade cyberattacker, som innebär att en brottsling hackar verksamheten i syfte att tjäna pengar genom utpressning eller helt enkelt förstöra för varumärket. Därför är det viktigare än någonsin att tillämpa rätt åtgärder för att öka IT-säkerheten på arbetsplatsen.

 

Tyvärr har många företag, särskilt små verksamheter, inte de nödvändiga resurserna som krävs för att effektivt skydda sig mot en potentiell cyberattack. Om ett sådant illdåd lyckas, finns det en risk för att företagets anseende förstörs för alltid och att de förlorar sin förmögenhet i processen.

 

Fastän det är svårt att skydda ditt företag helt och hållet finns det vissa strategier som du kan använda för att stärka IT-säkerheten på arbetsplatsen och således minska risken för en cyberattack. Här är några tips på vad ditt företag kan göra för att skydda sig mot cyberbrottslingarnas skurkstreck.

Få hjälp utifrån – anlita experter på IT-säkerhet

Även om det finns mycket som du som företagare, tillsammans med dina anställda, kan göra på egen hand, kan det löna sig i längden att få hjälp utifrån. Att anlita IT-säkerhetsexperter är en investering för ditt företag eftersom det minskar risken för cyberattacker avsevärt. Alla företag har sårbara IT-system, och ju mer sårbart ert är, desto större är sannolikheten för att ni blir måltavla för cyberbrottslingar. 

 

Genom att anlita experter på IT- och informationssäkerhet får du yrkesskickliga konsulter som kan stärka ditt företags skydd mot såväl externa som interna hot. Detta minimerar risken för att personlig information som lagrats av ditt företag hamnar i orätta händer och förhindrar inte minst att ert IT-system hackas.

Installera antivirusprogram på alla enheter

För att minska risken för en cyberattack mot ditt företag är ett pålitligt antivirusprogram ett måste – och det bör finnas på alla enheter som ditt företag använder. Det gäller även på de datorer eller mobiler som används av dina anställda som jobbar hemifrån

 

Utan antivirusprogram ökar risken för olaga intrång eftersom det då inte finns något skyddslager som upptäcker eller blockerar skadliga programvaror och virus. Således är det en nödvändighet att säkerställa att alla enheter som används på eller utanför arbetsplatsen är rustade med ett driftsäkert virusskydd.

Skapa ett extra lager av säkerhet med en VPN

För att ytterligare öka IT-säkerheten på arbetsplatsen är det en bra idé att investera i ett pålitligt virtuellt privat nätverk (VPN). Med en VPN skapas en säker och krypterad förbindelser mellan en enhet och en punkt på internet. 

 

Detta är fördelaktigt eftersom vem som helst i princip kan se vad dina anställda gör på ett offentligt nätverk, vilket således gör företaget särskilt sårbar för cyberattacker. Genom att kryptera internetanslutningen kan ingen se vad dina anställda gör, vilket betyder att värdefull information och andra data inte hamnar i orätta händer.

 

Detta är särskilt viktigt om du har anställda som jobbar på distans, eftersom de tenderar att ansluta sig till offentliga nätverk när de väljer att arbeta från ett café eller hotell.